11 thoughts on “Leerplicht

 1. Ik vind het stoer dat jullie toch zijn gegaan! Wel ontzettend balen van de boete, en jammer dat een lange reis soort van niet kan in Nederland. Wij hebben onszelf uitgeschreven en zijn nu onderweg met een camper door Europa. Hoe het straks afloopt is voor ons ook nog onzeker, desondanks totaal geen spijt. Onze kids zijn iets jonger (2 en 6) maar ze leren zo ontzettend veel van de reis en zijn zo gelukkig. We leren deels uit boekjes maar vooral van het leven gewoon. Dat is zo bijzonder en ik weet zeker dat onze dochter niets tekort komt of ineens gaat achterlopen. Eigenlijk zijn we gewoon een beetje pioniers in dit alles en als we laten zien dat het wél kan en goed gaat.. wie weet veranderen de regels 🙂 Veel liefs!

  1. Hallo Lori, wat heerlijk dat jullie nog lekker aan het reizen zijn. En wat is het een fantastische ervaring voor jullie kinderen, daar kun je zeker nooit spijt van krijgen. Onze kinderen zijn ook ‘rijker’ thuis gekomen. Wij hopen ook dat de wetgeving op dit gebied eindelijk eens gaat veranderen en dat de internetconsultatie tot concrete plannen gaat leiden. We gunnen iedereen zo’n geweldige reisperiode! Geniet nog van jullie reis en we zijn benieuwd hoe het bij jullie afloopt! Groetjes!

 2. Wat goed dat jullie ook gewoon gegaan zijn. Wij zijn in 2015 4 maanden (mei-augustus) met onze toen 7/8 jarige zoon weggeweest. Dat leverde uiteindelijk een boete op van €450. We zouden zo weer gaan maar een 2e keer wordt duurder helaas…
  Zelf onderwijs gegeven ism school boeken mee tc. En meer dan dat met ingelaste vakken als Engels en filosofie en na terug komst cito scores de hoogste van zijn hele school carrière, blijkt nu eind groep 8.
  Gelukkig wel een vriendelijke officier van justitie getroffen gezien de hoogte van de boete. Wat ik wel betreur is dat elke gemeente hier anders mee omgaat aangezien wij ervaren en gezien hebben dat voor dezelfde reis, leeftijd kids etc. er gemeenten/lpa zijn die het gedogen. (En wat te denken van BN’s op wereldreis, dat mocht schijnbaar ook zo maar). Maar ja deze ervaring neemt niemand je meer af. Dus gewoon doen.
  En met een zeer begaafde leerling was het alleen maar goed om een aantal maanden ‘les’ te missen liep hij minder voor en verveelde hij zich even iets minder in de inmiddels 8 jaar onderwijs die hij gehad heeft.
  Nu hopen dat we op het VO het nog een keer voor elkaar krijgen…

  1. Fijn dat het met jullie zoon ook zo goed is afgelopen! Het is wel makkelijker denk ik als je kind goed kan leren en als je hem/haar tijdens zo’n reis kunt voeden met extra informatie. Voor onze oudste zou dat op de lagere school ook zeker heel goed uitgepakt hebben want die had daar ook zeker behoefte aan. Op het VO zal het ook aan je eigen onderwijskwaliteiten liggen maar gelukkig zat dat bij mij wel goed ondanks het feit dat ik niet werkzaam ben in het onderwijs. Het is inderdaad niet rechtvaardig dat gemeentes hun eigen beleid kunnen vormen. Regels voor leerplicht zouden overal consequent moeten worden toegepast maar aan de andere kant is het fijn dat er mensen zijn die zonder problemen op reis kunnen gaan. Wij hebben de boete maar ingecalculeerd omdat we toch wilden gaan en eerlijk wilden zijn over onze intenties. Ik duim voor jullie dat de wet binnenkort wordt aangepast en dat de fysieke aanwezigheid niet langer een vereiste is!

 3. Wat leuk om te lezen! Wij zijn met drie tieners in augustus 2018 vertrokken en zijn nu bijna aan het einde van onze fantastische reis.
  Van te voren hebben we veel gezocht naar reisverhalen van gezinnen met een soortgelijke samenstelling maar niet gevonden.
  Mede daarom hebben we een blog bijgehouden met onze ervaringen: http://www.dejongopreis.com

  We hopen meer gezinnen te kunnen overtuigen dat het mogelijk is en een onvergetelijke ervaring!

  1. Wij konden online ook naar weinig vinden over reizen met pubers. Wat heerlijk dat jullie nog even kunnen reizen, geniet ervan!

  1. Nee daar zijn we geen moment bang voor geweest. Het was onze eerste keer en we hebben nergens informatie gevonden dat dat het geval zou kunnen zijn! Dat is echt bangmakerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *