Langdurig reizen met kinderen blijkt op dit moment niet altijd mogelijk binnen de kaders van de Leerplichtwet. Er bestaan echter wel veel uitzonderingen op de regel, zo hebben we ervaren in onze omgeving. Schijnbaar wordt dit per gemeente geregeld en is er geen landelijk beleid. Hieronder onze ervaringen, keuzes en voorbereidingen voor een wereldreis van bijna 6 maanden met onze pubers van 14 en 16 jaar.
De leerplichtwet
Wat houdt nu precies de leerplichtwet in? Deze wet uit 1969 (!) vloeit voort uit maatregelen die in het begin van de tweede helft van de 19e eeuw zijn genomen om kinderarbeid te bestrijden. De nadruk van de Leerplichtwet is daarna nog sterker komen te liggen op de verplichting de school van inschrijving geregeld te bezoeken. Dat laatste vormt een probleem tijdens het maken van een wereldreis. Veranderende behoeftes vanaf 1969 als meer van de wereld willen zien en mogelijkheden binnen het digitale tijdperk om op afstand betrokken te blijven zijn waarschijnlijk ook de reden dat er in 2016 een internetconsultatie is uitgevoerd waarin ook ouders die langdurig willen reizen dit binnen de kaders van de leerplichtwet kunnen doen. Wij hebben zelf dan ook geprobeerd zoveel mogelijk te handelen in de geest van deze internetconsultatie: niet langer dan een half jaar, met toestemming van beide scholen, ingeschreven blijven op de scholen en zodanig invulling te geven aan de lestijd dat onze kinderen in staat zullen zijn hun schoolloopbaan na terugkomst onvertraagd voort te zetten.
Uitschrijven uit BRP of niet?
Veel verzoeken tot ontheffing van de schoolplicht, ook de verzoeken gesteund door de school, worden dus door de leerplichtambtenaar afgewezen. Dat was ook bij ons het geval. Zowel de scholen als de leerplichtambtenaar (lpa) vonden het een fantastisch plan maar een officieel akkoord kon niet gegeven worden. Wel kregen we van de lpa de tip om ons uit te schrijven uit Nederland. Wij wilden hier niet over liegen en dus was dat voor ons geen optie. We gaan immers niet langer weg dan 5,5 maand en uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP) is verplicht als je in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Wij wilden ook niet dat onze kinderen daarover moesten liegen en bovendien was ook het sabbatical verlof van Ester gelimiteerd tot 6 maanden. Voor ons was het dus een bewuste keus om toch op reis te gaan wetende dat we na de reis voor de rechter moesten verschijnen.
Wereldschool een optie?
We hebben nog even overwogen om te kiezen voor de Wereldschool maar ook deze valt, ondanks de erkenningen, niet direct onder de definitie van school in de zin van de Leerplichtwet. In o.a. de regio Rivierenland wordt hier wel een uitzondering op gemaakt. De feitelijke situatie is nu zo, dat het van de leerplichtambtenaar in de woongemeente afhankelijk is of een inschrijving op de Wereldschool wordt geaccepteerd als een voldoende basis om te voldoen aan de leerplicht.
Onze voorbereidingen
Omdat we het heel belangrijk vonden dat de kinderen geen achterstand op liepen, hebben zij tijdens de reis actief middels het leerlingvolgsysteem les van Ester gekregen, om goed aan te kunnen sluiten op de lesstof. We hebben zorgvuldig voorbereidingen getroffen om het onderwijs zo goed mogelijk te laten doorlopen. Er is o.a. regelmatig contact geweest met de mentoren van beide scholen, alle boeken zijn vooraf ingescand en zijn eerder geleverd, we hebben overal gezorgd voor internet, de lpa regelmatig op de hoogte gehouden, een rustig reistempo aangehouden met af en toe een langere pauze op een plaats, in Australië gereisd met een camper etc. Wij zijn uiteindelijk blij dat de kinderen met lesmateriaal van hun eigen school hebben gewerkt zodat het makkelijker was om weer in te stromen.
De scholen hadden ook geen moeite met de wereldreis en gaven beide aan dat het een unieke kans was waar de kinderen veel van kunnen leren. Wij zijn ervan overtuigd dat onze kinderen middels deze reis breder ontwikkeld zijn door eens een tijdje in een andere cultuur door te brengen en ook letterlijk over de grenzen heen te kijken. Onttrekking aan de leerplicht is in elk geval nooit de intentie geweest. Daarvoor zijn wij teveel overtuigd van het nut van een goede opleiding. Met deze alternatieve invulling van het onderwijs tijdens onze reis hebben wij geprobeerd zo goed mogelijk te voldoen aan de ontwikkeling van onze kinderen.

Na de reis
Nadat wij terugkwamen van de reis hebben we (nogmaals) de leerplichtambtenaar gemeld dat we weer in Nederland waren en daarna ontvingen wij een oproep van haar om alles toe te lichten. We hebben een gesprek met haar gehad en een document gemaakt met daarin ons standpunt helder verwoord en dat is uiteindelijk met een aantal aanvullingen en handtekeningen naar de kantonrechter gestuurd. Voor ons was het een verrassing dat wij de keuze hadden om een van ons tweeën te laten vervolgen maar we waren daar wel blij om. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om Manuel te laten vervolgen. Dat was 5 maanden na terugkomst dan ook het geval. Samen zijn we naar ‘s-Hertogenbosch gegaan om daar het verhaal nog eens persoonlijk toe te lichten. Dat hoeft overigens niet maar wij dachten dat het goed zou zijn als zowel de rechter als de Officier van Justitie konden zien wie wij waren. Dankzij een vriendelijke parketwachter mochten we uiteindelijk toch samen gehoord worden want officieel mag alleen degene die opgeroepen is het woord doen. Dat wisten wij niet, daar kwamen we pas achter toen we daar aankwamen…
Na een aantal vragen over hoe er les is gegeven, waarom we ervoor gekozen hebben om toch te gaan ondanks het feit dat we geen toestemming hadden en geen bezwaar hadden gemaakt tegen de eerste uitspraak van de lpa (dan kom je in een bestuursrechtelijk traject maar daar is eigenlijk ook geen kans om alsnog toestemming te krijgen als je niet voldoet aan gewichtige omstandigheden) en na het beantwoorden van de vraag van de Officier van Justitie of we van plan waren om dit nog eens te doen, kregen we te horen dat we (maar) een boete van 1000 euro zouden moeten betalen en hebben zelfs geen voorwaardelijke straf kregen! De maximale geldboete voor het ontduiken van de leerplichtwet bedraagt op dit moment (mei 2019) rond de 3700 euro.
Wij zijn ontzettend blij dat het zo afgelopen is en dat eerlijkheid dus toch loont! Sowieso hebben we een ervaring met ons gezin achter de rug die niemand ons meer afneemt maar we zijn ook blij dat we gewoon ons hart hebben kunnen volgen door eerlijk aan te geven dat we toch zouden gaan. Wellicht dat als iedereen het op deze manier zou doen, de noodzaak tot verandering van deze oude wet duidelijk wordt en kunnen gezinnen in de toekomst met een gerust hart de wereld ontdekken!

Super! En dat jullie allemaal een geweldige tijd hadden samen staat buiten kijf…
Ja dat klopt helemaal! Het was een prachtige periode waar we enorm van genoten hebben!
Ik vind het stoer dat jullie toch zijn gegaan! Wel ontzettend balen van de boete, en jammer dat een lange reis soort van niet kan in Nederland. Wij hebben onszelf uitgeschreven en zijn nu onderweg met een camper door Europa. Hoe het straks afloopt is voor ons ook nog onzeker, desondanks totaal geen spijt. Onze kids zijn iets jonger (2 en 6) maar ze leren zo ontzettend veel van de reis en zijn zo gelukkig. We leren deels uit boekjes maar vooral van het leven gewoon. Dat is zo bijzonder en ik weet zeker dat onze dochter niets tekort komt of ineens gaat achterlopen. Eigenlijk zijn we gewoon een beetje pioniers in dit alles en als we laten zien dat het wél kan en goed gaat.. wie weet veranderen de regels 🙂 Veel liefs!
Hallo Lori, wat heerlijk dat jullie nog lekker aan het reizen zijn. En wat is het een fantastische ervaring voor jullie kinderen, daar kun je zeker nooit spijt van krijgen. Onze kinderen zijn ook ‘rijker’ thuis gekomen. Wij hopen ook dat de wetgeving op dit gebied eindelijk eens gaat veranderen en dat de internetconsultatie tot concrete plannen gaat leiden. We gunnen iedereen zo’n geweldige reisperiode! Geniet nog van jullie reis en we zijn benieuwd hoe het bij jullie afloopt! Groetjes!
Wat goed dat jullie ook gewoon gegaan zijn. Wij zijn in 2015 4 maanden (mei-augustus) met onze toen 7/8 jarige zoon weggeweest. Dat leverde uiteindelijk een boete op van €450. We zouden zo weer gaan maar een 2e keer wordt duurder helaas…
Zelf onderwijs gegeven ism school boeken mee tc. En meer dan dat met ingelaste vakken als Engels en filosofie en na terug komst cito scores de hoogste van zijn hele school carrière, blijkt nu eind groep 8.
Gelukkig wel een vriendelijke officier van justitie getroffen gezien de hoogte van de boete. Wat ik wel betreur is dat elke gemeente hier anders mee omgaat aangezien wij ervaren en gezien hebben dat voor dezelfde reis, leeftijd kids etc. er gemeenten/lpa zijn die het gedogen. (En wat te denken van BN’s op wereldreis, dat mocht schijnbaar ook zo maar). Maar ja deze ervaring neemt niemand je meer af. Dus gewoon doen.
En met een zeer begaafde leerling was het alleen maar goed om een aantal maanden ‘les’ te missen liep hij minder voor en verveelde hij zich even iets minder in de inmiddels 8 jaar onderwijs die hij gehad heeft.
Nu hopen dat we op het VO het nog een keer voor elkaar krijgen…
Fijn dat het met jullie zoon ook zo goed is afgelopen! Het is wel makkelijker denk ik als je kind goed kan leren en als je hem/haar tijdens zo’n reis kunt voeden met extra informatie. Voor onze oudste zou dat op de lagere school ook zeker heel goed uitgepakt hebben want die had daar ook zeker behoefte aan. Op het VO zal het ook aan je eigen onderwijskwaliteiten liggen maar gelukkig zat dat bij mij wel goed ondanks het feit dat ik niet werkzaam ben in het onderwijs. Het is inderdaad niet rechtvaardig dat gemeentes hun eigen beleid kunnen vormen. Regels voor leerplicht zouden overal consequent moeten worden toegepast maar aan de andere kant is het fijn dat er mensen zijn die zonder problemen op reis kunnen gaan. Wij hebben de boete maar ingecalculeerd omdat we toch wilden gaan en eerlijk wilden zijn over onze intenties. Ik duim voor jullie dat de wet binnenkort wordt aangepast en dat de fysieke aanwezigheid niet langer een vereiste is!
Wat leuk om te lezen! Wij zijn met drie tieners in augustus 2018 vertrokken en zijn nu bijna aan het einde van onze fantastische reis.
Van te voren hebben we veel gezocht naar reisverhalen van gezinnen met een soortgelijke samenstelling maar niet gevonden.
Mede daarom hebben we een blog bijgehouden met onze ervaringen: http://www.dejongopreis.com
We hopen meer gezinnen te kunnen overtuigen dat het mogelijk is en een onvergetelijke ervaring!
Wij konden online ook naar weinig vinden over reizen met pubers. Wat heerlijk dat jullie nog even kunnen reizen, geniet ervan!
Ik zou vooral bang zijn dat er een celstraf wordt opgelegd. Hebben jullie daar ook rekening mee gehouden?
Nee daar zijn we geen moment bang voor geweest. Het was onze eerste keer en we hebben nergens informatie gevonden dat dat het geval zou kunnen zijn! Dat is echt bangmakerij.