Checklist voor vertrek:
Er is heel wat waar je aan moet denken voordat je op reis gaat. Wij hebben een en ander voor je op een rijtje gezet:
- Bedenk waar je heen gaat. Hiervoor is het lastig om tips te geven want dat is afhankelijk van je wensen. Voor het reizen met pubers is het wel noodzakelijk dat je regelmatig internetverbinding kunt maken. Wil je weten of het een veilig gebied is? Check dan deze website!
- Maak een overzicht van inkomsten of spaargeld en de te verwachten uitgaven zodat je weet wat je te wachten staat.
- Check geldigheid paspoort Vaak moet een paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij terugkomst.
- Ticket zoeken en boeken. Wij hebben gekeken op skyscanner.com of cheaptickets.nl en ook gekeken bij verschillende vliegvelden in België, Nederland of Duitsland. Een handig hulpmiddel hierbij is te vinden op www.vliegverbindingen.nl
- Check de mogelijkheden op je werk voor het nemen van een sabbatical. Vaak is er een maximale periode van een half jaar vastgesteld. Denk van tevoren na over het wel of niet voortzetten van pensioenpremies, werkgeversdeel ouderdom-, partner- en wezenpensioen, ANW en arbeidsongeschiktheidspremies. Denk daarbij aan een paar honderd euro per maand. Wie voor een sabbatical zijn baan opzegt of onbetaald verlof neemt, is niet meer via de werkgever verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hiervoor kun je wel een verzekering afsluiten.
- Bedenk hoe je het vervoer gaat regelen in de diverse landen. Een internationaal rijbewijs is te koop bij de ANWB winkel op vertoon van je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto. In Vietnam bijvoorbeeld is dit niet geldig en moet je ter plaatse opnieuw een rijbewijs halen. Een handige website voor het regelen van vervoer met vliegtuig, trein, bus,boot en auto is te vinden op rome2rio.com. Hier is ook een app voor. In Azië is ook de app Grab een must. Maps.me is een soort Google Maps die heel handig is in het buitenland.
- Wij zullen onze accommodaties vooral boeken via Booking.com, Trivago, Airbnb en Agoda. Kortingsbonnen kun je op diverse Facebookgroepen vinden. In Australië zullen we waarschijnlijk veel gebruik maken van de app Wikicamps en Campermate.
- Maak je bankpassen geschikt voor werelddekking en kies de juiste periode en het juiste werelddeel.
- Zorg dat je dekking op wereldreis staat, check ziektekostenverzekering werelddekking, verzekering van waardevolle spullen.
- Regel bijtijds je inentingen en bekijk hoe je hiervoor verzekerd bent. Met ons gezin zaten we op bijna 1750 euro waarvan maar een deel vergoed wordt. Meer info is te vinden op GGD. Ga je vaak op reis? Dan kan je ook kiezen voor meerdere inentingen voor Hepatitis A+ B dan ben je 25 jaar beschermd. Je vindt ook veel informatie op http://www.vaccinatiesopreis.nl/
- Vergeet niet een (ruime) voorraad van je eigen medicijnen mee te nemen. Indien nodig regel dan een medisch paspoort, dat kan via je huisarts of apotheek. Je kunt niet zomaar alle medicijnen meenemen op reis. Regel hiervoor een speciale verklaring bij CAK.
- Als je je reis wil vastleggen en geen blog of website wil maken dan kan de app Polarsteps een handig hulpmiddel zijn. Daarvoor is het handig dat je geotracking aan zet bij je Foto’s op je mobiele telefoon.
- Check bij je vliegmaatschappij hoeveel bagage je mee mag nemen, dat scheelt per maatschappij. Wij hebben gekozen voor backpacks van het merk Osprey Aura en Fairpont 70 (inclusief regenhoezen en travelhoezen) en we nemen voor de kostbare spullen (drone, laptop, ipad, camera en toebehoren) een kleine reiskoffer mee met een veiligheidsnet van PacSafe en ook een buidel van datzelfde merk. Wij hebben ook diverse packing cubes aangeschaft om de bagage te kunnen ordenen in de backpack, net als een vacuumzak.
- Zorg voor en print van je paspoort en bewaar deze los van je paspoort. Zet informatie thuis in de computer en zorg dat je daar makkelijk bij kunt bijvoorbeeld via Google Drive.
One Reply on “Checklist regelen voor wereldreis”